Institut d'Estudis Catalans DIEC2 Diccionari de la llengua catalana. Segona edició.
 
Inici Pròleg/Introducció Consulta avançada Llista d'abreviatures Instruccions d'ús
Índex de les instruccions

Part I

1. Consulta bÓsica

2. Consulta avanšada

Part II

1. Organitzaciˇ general

2. Mots i locucions

3. Remissions

4. Marques valoratives i dĺÓrea temÓtica

5. Informacions morfol˛giques i sintÓctiques

6. Representaciˇ de les formes de femenÝ

7. Representaciˇ de les formes de plural

8. Representaciˇ de la flexiˇ verbal

 
Instruccions d'ús

Instruccions per a la cerca - Part I

El DIEC2 a Internet permet dos tipus de cerca: la consulta bÓsica i la consulta avanšada.

   1) La consulta bÓsica permet de veure la llista de les entrades que compleixen la condiciˇ de cerca seleccionada i els articles a quŔ corresponen aquestes entrades.
   2) La consulta avanšada permet introduir diversos filtres.

1. Consulta bÓsica

Si volem consultar un article determinat del diccionari, escriviu a la casella ENTRADA A CERCAR el mot que voleu consultar i seleccioneu la condiciˇ de cerca Coincident. Obtindreu lĺarticle solĚlicitat.

Per a obtenir una llista dĺentrades que compleixen una mateixa condiciˇ de cerca, escriviu a la casella ENTRADA A CERCAR la cadena de carÓcters que voleu cercar i seleccioneu una condiciˇ de cerca.

Les condicions de cerca poden ser:
aCoincident. El programa buscarÓ les unitats que coincideixin amb lĺelement que es vol cercar.
bComenšada per. El programa buscarÓ les unitats que tinguin al comenšament els carÓcters introdu´ts.
cAcabada en. El programa buscarÓ les unitats que tinguin al final els carÓcters introdu´ts.
dEn qualsevol posiciˇ. El programa buscarÓ totes les unitats que continguin els carÓcters introdu´ts. Aquesta condiciˇ de cerca inclou les condicions a, b i c.
eNo comenšada per. El programa buscarÓ les unitats que no tinguin al comenšament els carÓcters introdu´ts.
fNo acabada en. El programa buscarÓ les unitats que no tinguin al final els carÓcters introdu´ts.
gQue no contingui. El programa buscarÓ totes les unitats que no continguin els carÓcters introdu´ts. Aquesta condiciˇ de cerca inclou les condicions e i f.

La cerca no distingeix les maj˙scules, els accents ni altres signes grÓfics com la diŔresi, el guionet dels afixos, etc.

Al costat esquerre de la pantalla apareixerÓ la llista de les entrades del diccionari que compleixen les condicions que haureu establert. Podeu imprimir-la o copiar-la i desar-la en un arxiu. A la banda dreta apareixerÓ lĺarticle corresponent a la primera entrada de la llista. TambÚ podeu imprimir-lo o copiar-lo i desar-lo en un arxiu. Si cliqueu sobre qualsevol altra entrada de la llista de lĺesquerra, obtindreu, a la banda dreta, lĺarticle corresponent.

2. Consulta avanšada

Si voleu fer una consulta mÚs complexa, feu clic sobre l'opciˇ CONSULTA AVANăADA. El programa us mostrarÓ una plantilla amb els parÓmetres de filtratge, que sˇn:

   - ENTRADA A CERCAR. Vegeu lĺapartat sobre la consulta bÓsica.   

   - SUBENTRADA A CERCAR. Escriviu a la casella SUBENTRADA A CERCAR la cadena de carÓcters que voleu cercar i seleccioneu una condiciˇ de cerca.
Les condicions de cerca de les subentrades sˇn les mateixes que hem descrit per a lĺentrada. Hi ha, per˛, una possibilitat mÚs: Que contingui el mot. El programa buscarÓ totes les unitats que continguin el mot introdu´t i que compleixin les altres condicions de la cerca.

La cerca no distingeix les maj˙scules, els accents ni altres signes grÓfics com la diŔresi, el guionet dels afixos, etc.

   - CATEGORIA GRAMATICAL. Seleccioneu una categoria de la llista desplegable. El programa cercarÓ totes les accepcions del diccionari que tenen la categoria seleccionada i que compleixen les altres condicions de la cerca.
Si tambÚ seleccioneu lĺopciˇ Que no tingui la categoria, el programa cercarÓ totes les accepcions del diccionari que no tenen la categoria triada i que compleixen les altres condicions de la cerca.

   - LLENGUA DĺORIGEN. Seleccioneu una llengua de la llista desplegable. El programa cercarÓ tots els articles del diccionari que tenen indicada la llengua dĺorigen en qŘestiˇ i que compleixen les altres condicions de la cerca.
Si voleu obtenir tots els articles del diccionari que tenen indicada la llengua dĺorigen, heu de triar lĺopciˇ qualsevol llengua del desplegable.

   - └REA TEM└TICA. Seleccioneu en el requadre de lĺesquerra, i dĺuna en una, les Órees temÓtiques que us interessen. Un cop seleccionada una Órea, feu clic en el botˇ afegeix. LĺÓrea seleccionada apareixerÓ en el requadre de la dreta. Si alguna de les Órees triades no us interessa, seleccioneu-la en el requadre de la dreta i feu un clic en el botˇ esborra.
Si heu seleccionat mÚs dĺuna Órea, encara podeu triar entre les opcions i o o:
  Ľ Si trieu lĺopciˇ i, el programa cercarÓ les accepcions del diccionari que tenen totes les Órees que heu seleccionat i que compleixen les altres condicions de la cerca.
  Ľ Si trieu lĺopciˇ o, el programa cercarÓ les accepcions del diccionari que tenen, com a mÝnim, una de les Órees que heu seleccionat i que compleixen les altres condicions de la cerca.

   - DEFINICIË. Escriviu el mot o la cadena de carÓcters que voleu cercar i seleccioneu una condiciˇ de cerca.
Les condicions de cerca poden ser:

a) Que comenci pel mot. El programa buscarÓ les definicions que tinguin al comenšament el mot introdu´t.
b) Que comenci per la cadena de carÓcters. El programa buscarÓ les definicions que tinguin al comenšament els carÓcters introdu´ts.
c) Que contingui el mot. El programa buscarÓ les definicions que continguin el mot introdu´t.
d) Que contingui la cadena de carÓcters. El programa buscarÓ les definicions que continguin els carÓcters introdu´ts.
e) Que no comenci pel mot. El programa buscarÓ les definicions que no tinguin al comenšament el mot introdu´t.
f) Que no comenci per la cadena de carÓcters. El programa buscarÓ les definicions que no tinguin al comenšament els carÓcters introdu´ts.
g) Que no contingui el mot. El programa buscarÓ les definicions que no continguin el mot introdu´t.
h) Que no contingui la cadena de carÓcters. El programa buscarÓ les definicions que no continguin els carÓcters introdu´ts.

   - EXEMPLE. Escriviu el mot o la cadena de carÓcters que voleu cercar i seleccioneu una condiciˇ de cerca.
Les condicions de cerca dels exemples sˇn les mateixes que hem descrit per a les definicions.

   - MARCA VALORATIVA. Seleccioneu una marca de la llista desplegable. El programa cercarÓ totes les accepcions del diccionari que tenen la marca en qŘestiˇ i que compleixen les altres condicions de la cerca.
Si voleu obtenir totes les accepcions del diccionari que tenen marca valorativa, heu de triar lĺopciˇ qualsevol marca del desplegable.

   - INFORMACIË MORFOLĎGICA. En aquest camp de la informaciˇ morfol˛gica hi ha fonamentalment els plurals irregulars (vegeu, per exemple, abecÚ, aiguafons, os), les formes irregulars dels verbs (vegeu, per exemple, absoldre, admetre, corprendre), algunes formes de femenÝ (vegeu, per exemple, caudatari, lirˇ) i algunes indicacions dĺ˙s (vegeu, per exemple, la primera accepciˇ dels articles bigoti i balanša). Escriviu el mot o la cadena de carÓcters que voleu cercar i indiqueu si la cerca sĺha de fer sobre la informaciˇ morfol˛gica de lĺentrada o de lĺaccepciˇ. El programa cercarÓ tots els articles o totes les accepcions del diccionari que tenen en la informaciˇ morfol˛gica els carÓcters introdu´ts i que compleixen les altres condicions de la cerca. Si voleu obtenir tots els articles del diccionari que tenen informaciˇ morfol˛gica, heu de triar lĺopciˇ Articles amb informaciˇ morfol˛gica.

Un cop fixats els parÓmetres de filtratge, feu clic a cerca.
Com a resultat de la consulta, al costat esquerre de la pantalla apareixerÓ la llista de les entrades del diccionari que compleixen les condicions. Podeu imprimir-la o copiar-la i desar-la en un arxiu. A la banda dreta apareixerÓ la primera accepciˇ o la primera subentrada que compleix les condicions. Si cliqueu sobre qualsevol altra entrada de la llista, obtindreu, a la banda dreta, lĺaccepciˇ o la subentrada corresponents.

Per raons d'eficiŔncia i per motius tŔcnics derivats de la Xarxa, el resultat de les consultes Ús limitat. AixÝ, teniu accÚs a un mÓxim de mil resultats per consulta.

Si voleu fer una nova consulta sense perdre els criteris de selecciˇ que ja heu fixat, feu clic sobre el botˇ afina la cerca.

^ puja  
Institut d'Estudis Catalans
C. del Carme, 47. 08001 Barcelona
Telèfon +34 932 701 620 / Fax +34 932 701 180
oficines.lexicografiques@iec.cat
Requisits tècnics · Informació legal