Institut d'Estudis Catalans - Diec2
 

Si voleu afinar la consulta, podeu accedir a la consulta avançada sense perdre els criteris de selecció inicials.

Entrada a cercar:
 Condició de cerca:
 
 
Condicions de cerca: Entrada coincident: teoria.
Resultats: 1 al 1(1 registres)
Imprimir la llista
teoria


teoria


f. [LC] Coneixement especulatiu, principis generals d’una matèria, d’un art, etc., amb independència de les aplicacions. Teoria de la música. Una cosa és la teoria i una altra la pràctica.
f. [LC] Principi general, fórmula, ideats per tal d’explicar cert ordre de fets. Teoria atòmica. Teoria de la combustió. Teoria de la relativitat.
f. [LC] [FIF] [MT] Cos complet i sistemàtic de teoremes sobre una matèria.
f. [FIF] teoria corpuscular Teoria que suposa que la llum és formada per corpuscles.
[TRA] teoria del vaixell Part de l’arquitectura naval que estudia la nau com a vas flotant destinat a moure’s per la mar, qualssevulla que siguin les circumstàncies que concorrin en aquest moviment.
[TC] [EL] teoria del senyal Estudi que tracta de la manipulació dels senyals mitjançant circuits electrònics per tal d’optimitzar els sistemes de telecomunicació.
[FIF] teoria ondulatòria Teoria segons la qual hom explica els diversos fenòmens físics d’interacció i propagació energètica o material associant una ona als corpuscles elementals que hi intervenen.
f. [FIA] teoria nebular Teoria segons la qual el sistema solar i d’altres sistemes planetaris s’originen a partir d’un núvol de gas i pols interestel·lars en contraure’s aquest gravitacionalment fins a convertir-se en un disc pla on els planetes es formen per acreció.
f. [LC] [TC] teoria de la informació Teoria matemàtica que estudia la transmissió, l’emmagatzematge i la transformació de la informació.
[MT] teoria de les probabilitats Branca de les matemàtiques que estudia els fenòmens aleatoris.
[ECT] teoria dels jocs Teoria que analitza matemàticament el comportament òptim dels diversos jugadors davant les possibles estratègies aplicables per a la resolució del joc.
[MT] teoria de nombres Branca de les matemàtiques que estudia les propietats algebraiques dels nombres enters.
[MT] teoria de nusos Branca de la topologia que estudia els nusos des d’un punt de vista matemàtic.
f. [BI] teoria de la preformació Preformacionisme .
f. [FLL] teoria de la recepció Corrent de la teoria literària del segle xx que ha recuperat la figura del lector i estudia tant els processos individuals de la lectura literària com la història de les interpretacions d’una obra i la seva relació amb les normes estètiques de les diferents èpoques.
[FLL] teoria feminista Corrent de la teoria literària del segle xx, que inclou al seu torn mètodes d’altres corrents, entre els objectius del qual hi ha tant l’estudi de la representació de la figura de la dona a les obres escrites per homes com les obres produïdes per dones i les formes d’expressió de la seva experiència.
[FLL] teoria marxista Corrent de la teoria literària dels segles xix i xx, d’expansió internacional i profunda influència, que considerava les obres producte de les condicions materials de producció i reflex de la ideologia del seu autor.
[FLL] teoria postcolonial Corrent de la teoria literària del segle xx, particularment l’angloamericana, que estudia la construcció que ha fet el pensament occidental de les cultures, llengües i subjectes de les antigues colònies i els processos d’assimilació, resistència o transformació de la cultura i llengua de la metròpolis per part d’aquestes.
f. [LC] Processó, diputació, religiosa en l’antiga Grècia.
Resultats: 1 al 1(1 registres)
Imprimir la llista
Institut d'Estudis Catalans
C. del Carme, 47. 08001 Barcelona
Telèfon +34 932 701 620 / Fax +34 932 701 180
oficines.lexicografiques@iec.cat
Requisits tècnics·Informació legal